KATILAŞMA SIRASINDA KALIP SICAKLIĞININ DÖKÜM-KALIP ARA YÜZEY ISI TRANSFER KATSAYISINA ETKİSİNİN İNCELENMESİ Bahadır HOZİKLİGİL PDF Ücretsiz indirin

KATILAŞMA SIRASINDA KALIP SICAKLIĞININ DÖKÜM-KALIP ARA YÜZEY ISI TRANSFER KATSAYISINA ETKİSİNİN İNCELENMESİ Bahadır HOZİKLİGİL PDF Ücretsiz indirin

Bu durum katılaşan metalin mikro boyutlarda kalıptan bölgesel olarak ayrılmasına sebep olur. Isıl gerilimin etkisi altında katılaşan metal kabuk ve kalıpta çarpılmalar ve hareketler meydana gelir. Bu çarpılma ve hareketler başlangıçtaki uyumlu temasın bozulmasına sebep olur. Dolayısı ile temas sadece bazı noktalarda gerçekleşir. Metal-kalıp temasının bu ikinci aşaması uyumsuz temas olarak isimlendirilir (Şekil 2.1.c). Uyumsuz temas aralığı su soğutmalı bakır soğutucuya karşı saf alüminyum için 3 s ve kum kalıba dökülen Al-%13Si alaşımı için ise 3.5 s olduğu literatürde belirtilmiştir [Ho ve Pehlke, 1984, Hou ve Pehlke, 1998]. Katılaşma ve soğumanın sürekli ve metal-kalıp geometrisine bağlı olmasından dolayı döküm parçanın çekme oranı kalıbın genleşmesinden çok büyüktür. Bu durum metal-kalıp ara yüzeyinin tamamen ayrılmasına sebep olabilir.

  • Yaygın olarak plastik ve paslanmaz çelik kullanılmıştır [4].
  • Tropik bölgelerde, kollektörde m 2 de yaklaşık 1 m 3 /yıl ürün vermektedir.

Ortam sıcaklığının düşük olması, ilk olarak yoğuşma örtüsü sıcaklığının düşmesine neden olur. Ayrıca damıtma havuzunun kenarlarından çevreye ısı kayıplarının artmasına neden olur. Yüksek ortam sıcaklığı damıtıcı performansına olumlu yönde etki etmektedir. Yüksek ortam sıcaklığı, asıl damıtma havuzu içi şartlarına etki etmektedir. Böylece havuzun içindeki su sıcaklığı artarak, diğer taraftan damıtıcıdan ortama olan kaçışı azaltılarak damıtıcının verimi artırılmaktadır.

Uygulanan basınç uyum bölgesinin süresini arttırır. Basınç uygulaması ile elde edilen veriler analiz edildiğinde ısı transfer katsayısında kayda değer bir artışın olduğu görülür. Bunu takiben ısı transfer katsayısı şiddetli olarak azalır. Azalmanın sebebi, katılaşan metalin kabuk oluşturma hipotezi ile açıklanabilir. Metal elastik durumdan plastik duruma geçmesiyle uygulanan basıncı etkisiz bırakacak dayanım kazanır ve metalin termal yapısından dolayı metalde geri çekilme başlar [Fortin ve ark., 1992, Ho ve Pehlke 1984]. Sonuç olarak katı iletimine önemli katkısı olan uyumlu bölge daha yüksek ısı transfer katsayısı elde edilmesine izin verir [Fortin ve ark., 1992]. Sun [Sun, 1970] ve Tadoyan [Tadoyan ve Lewis, 1988] basınç arttığında metal-kalıp ara yüzeyde ısı transfer katsayısının arttığını bildirmişlerdir ve ısı transfer katsayısı ile basınç arasında deneye dayalı ilişkiler kurmuşlardır.

Su sıkıntısı daha çok kuzey Afrika ve güney Asya ülkeleri gibi kurak alanlarda yaşanmaktadır (15-35 Kuzey enlemlerinde). Bu durum karsısında en geçerli çözüm güneş enerjisiyle damıtma olarak görülmektedir. Temiz suya en çok ihtiyaç duyan yerler aynı zamanda yoğun güneş enerjisine sahip yerlerdir. Bu yüzden de termal güneş enerjili damıtma işlemi, uygulanabilecek en etkili yöntemdir[3]. Yapılan çalışmada; Düzce ili koşullarında, Karadeniz den (Akçakoca-Ereğli sahillerinden) temin edilen deniz suyundan ısı pompası ilave edilmiş basit bir güneş enerjili damıtıcı kullanarak, tatlı su elde edilmiştir. Isı pompasının güneş enerjili damıtma sistemine etkileri incelenmiştir. Damıtılan suyun miktarındaki değişmeler, soğutucu akışkanın yoğuşma ve buharlaşma sıcaklıkları ölçülmüştür. 56 41 Şekil Aktif çalışan güneş enerjili damıtma havuzu ve düz yüzeyli kollektör Bu sistemde güneş ışınları yine saydam örtüden geçim, siyah emici yüzey tarafından absorbe edilir. Isınan bu akışkan yoğunluk farkından dolayı yükselir ve geride kalan boş kısım, meydana gelen basınç farkı sebebiyle soğuk akışkanla dolar.

Kuleler arasındaki hava akımı doğal konveksiyonla sağlanmıştır. 500 litre kapasiteli galvanize çelikten yapılmış depo tankı kullanılmıştır. Damıtma odasına 24 saat süreyle su üretilmiştir\. Kazançlarını anında çek, hızlı ve kolay işlemlerin keyfini sür. mostbet\. Güneş enerjisiyle kollektördeki suyun ve bu şekilde de depodaki suyun ısıtılması sağlanmıştır. Isı değiştiricisinde ısınan su, damıtma odasına gitmektedir. Damıtma odası buharlaştırıcı ve boğuşturucu ünitelerinden oluşmuştur. Depodan gelen soğuk su, damıtma odasında yoğuşturucudan geçer. Buharlaştırma ünitesinde buharlaşan su, yoğuşma odasında depodan gelen suya ısısını vererek yoğuşur. 45 30 Havuz tipi damıtıcıların konstrüksiyonları Genel olarak damıtıcılar şu özelliklere sahip olmalıdır; Damıtıcı, arazide kolay olarak kurulabilmeli, pratik olmalıdır.